Konut sigortası, poliçende belirtilen durumlar nedeniyle hasar gören binanı güvence altına aldığı gibi kişisel eşyalarında meydana gelen zararları da karşılar.
Değerli eşyalar, elektronik aletler, kıyafetler, kasa içinde kilitli tutulan ziynet eşyaları gibi ev içinde kullandığın tüm eşyaların da poliçe kapsamına alınabilir.
Konut Eşya Sigortası Nedir?
Ev eşya sigortası, konut sigortası kapsamında olan tüm eşyalarını pek çok riske karşı güvence altına alır. Bu teminatlardan yararlanmak içinse kullandığın kişisel ya da kıymetli eşyaları poliçe kapsamına alman gerekir.
Eşyaların poliçenin yapıldığı günkü satın alma değerine göre güvence altına alınır. Konut eşya sigortası sayesinde deprem, yangın, sel, fırtına, hırsızlık gibi risklere ve çevresel etmenlere karşı eşyalarını koruman mümkündür.
Eşya teminatı konut sigortasının kapsamına ve sigorta şirketlerine göre değişebilir. Yani her konut sigortası ürünü, eşyaların tümünü koruma altına almaz.
Bu nedenle teklif alarak konut sigortası teminatlarından ihtiyacına en uygun olanları inceleyebilirsin ve teminat altına almak istediğin eşyalarını da poliçeye ekletmek için bilgi alabilirsin.
Konut Sigortası Eşya Teminatı Neleri Kapsar?
Konut sigortası eşya teminatı, yaşadığın bina ile birlikte senin, konutunda ikamet edenlerin ve misafirlerinin eşyalarını da güvence altına alabilir. Herhangi bir riske karşı poliçe kapsamına alınabilecek eşyalar şu şekildedir:
Kişisel Kullanıma Yönelik Eşyalar
Kıyafetler, aksesuarlar, oyuncaklar, çocukların bakımı için kullandığın araç ve gereçler ve okulda eğitim amacıyla kullandığın tüm materyaller kişisel kullanıma yönelik eşyalardır.
Bu eşyalarını, sigortanın yapıldığı zamanki değerlerine göre güvence altına alabilirsin.
Mobilya ve Diğer Eşyalar
Konut eşya sigortası ile sehpa, masa, sandalye, koltuk takımı, yemek odası takımı gibi mobilyalar; avize ve abajur gibi aydınlatma elemanları; halı, perde gibi ev tekstil ürünleri; mutfak ve banyoda kullanılan tabak, çatal, bıçak, banyo takımları, temizlik ve kozmetik ürünleri gibi tüm malzemelerini de poliçe kapsamında güvence altına alabilirsin.
Elektronik Eşyalar
Konut eşya sigortası, elektrik akımının yaşadığın konut içindeki eşyalara verdiği doğrudan ya da dolaylı hasarları karşılar.
Elektronik eşya sigortası kusur ya da hatalar, hırsızlık, yüksek voltaj ya da kısa devre, yangın ya da yıldırım düşmesi, duman, deprem ve sel, 3. şahısların verdiği hasarlar gibi nedenlerle evinde meydana gelebilecek pek çok riske karşı güvence verir.
Televizyon, radyo, sabit ev telefonu, masaüstü bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, haberleşme cihazları, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların, mikrodalga fırın, davlumbaz ve aspiratör, küçük ev aletleri, bilgi işlem ekipmanları, grafik basın yayın ölçüm ekipmanları, tıp cihazları, alarm ve test ekipmanları, akıllı ev sistemleri bu elektronik aletlerin bazılarıdır. Optik ya da mobil kullanıma yönelik olan elektronik eşyaların ise poliçede belirtilmediği takdirde kapsam dışıdır.
Herhangi bir risk durumunda bu cihazların da zararlarının karşılanması için elektronik aletlerinin de poliçeye eklenmesi gerekir.
Kıymetli Eşyalar
Kıymetli eşyalar arasında sanat eserleri, tarihi eserler, el halıları, antika değeri taşıyan eserler, el yazmaları, resim, heykel, biblo, ruhsatlı silahlar, ziynet eşyaları, mücevherat ve kıymetli saatler bulunur. Poliçenin üzerine her bir kıymetli eşyanın bedeli yazılır ve hırsızlık durumunda zararın karşılanır. Bazı durumlarda sigorta şirketleri bu eşyaların çekmece, kasa gibi kilitli bir yerde muhafaza edilmesini de isteyebilir.
Garajda Bulunan Araçlar
Poliçeye eklenecek teminatlar sayesinde garajda bulunan araçlarını da güvence altına alabilirsin. Adresinde kapalı halde garajda bulunan motorlu ya da motursuz kara taşıtların ve deniz taşıtların da yangın, sel gibi nedenlerle meydana gelen hasarlarda teminat kapsamında karşılanır.
Nakit Para, Döviz ve Altın
Herhangi bir kasada kilit altında bulundurmadan açıkta tuttuğun ya da kasada sakladığın nakit para, döviz ve her türlü altının da hırsızlık gibi durumlar için teminat dahilinde güvence altına alınabilir. Bu eşyaların nerede saklanacağı da önemli bir detaydır. Poliçeye göre kapsama alanı değişebilir.
Kıymetli Evraklar
Hisse seneti, bono, tahvil, hediye çekleri gibi kıymetli evrakların da poliçe kapsamına alınabilir. Hırsızlık ya da yangın gibi nedenlerle bu evrakların çalınması veya zarar görmesi durumunda evraklar iptal edilir ve ikame masrafların karşılanır. İkamesi mümkün olmayan kıymetli evraklarda ise tazminat, bunların bedelleri üzerinden yapılır. Evinin içi haricinde garaj veya kömürlük gibi yerlerde bulunan kıymetli evrakların da güvence altına alınabilir.
Gıda Bozulması
Voltaj değişikliği gibi nedenlerle derin dondurucu ya da buzdolabının arızalanması sonucunda elektrik şalteri atabilir. Bu gibi nedenlerle elektrik kesintisi yaşanması durumunda bozulan gıdaların masrafları da konut sigortası eşya teminatı kapsamında karşılanabilir.
Konut Dışındaki Kişisel Eşyaların Çalınması
Anahtar, cep telefonu, nakit para gibi konut dışında kapkaç ya da gasp nedeniyle çalınan eşyaların da güvence altına alınır. Nüfus cüzdanı ve pasaport gibi kimlik bilgilerini içeren belgelerin yeniden çıkarılmasını da konut sigortan karşılayabilir.