2022 Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar? Otomobil, Minibüs, Kamyonet - Sigorta Hakimi
  • 24 Ekim 2022

2022 trafik sigortası hesaplama işlemleri yapılırken her dönem farklı unsurlar dikkate alınmaktadır. Zorunlu trafik sigortası ücretleri belirlenirken dikkate alınan birçok unsur bulunmaktadır. Çoğu zaman kasko ile karıştırılsa da zorunlu trafik sigortası ile kasko arasında birçok fark bulunur.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası kısaca; devlet tarafından tüm motorlu araç sahiplerinin yapması zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türündeki temel amaç kaza sonucunda diğer araç ya da üçüncü taraf kişilere verilecek zararların güvence altına alınmasıdır. Zorunlu trafik sigortası olası bir kaza durumunda karşı tarafın ve varsa üçüncü şahısların masraflarının ödenmesini sağlayan bir sigorta türüdür.

Kasko ve zorunlu trafik sigortası kapsamında ise temel birçok fark bulunur. Birbirleri ile çok sık karışan bu kavramların kapsamına göre işlem yapılabilir. Zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarını teminat altına alınmaktadır. Kasko sigortası ise kaza durumunda doğrudan sizin aracınızı güvence altına alır.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇ

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Zorunlu trafik sigortası kapsamı içinde birçok unsur bulunmaktadır. Araç zorunlu trafik sigortası, temel olarak karşı tarafın kaza durumunda karşılaştığı hasarları kapsamaktadır. Zorunlu trafik sigortası kapsamında yer alan unsurlar kısaca şunlardır:

  • Kazaya karışılması halinde oluşan maddi hasalar,
  • Sağlık giderleri,
  • Sakatlanma,
  • Vefat,
  • Üçüncü taraf masrafları vb. s

Araçlarda yapılması zorunlu bir sigorta türü olan trafik sigortası, karşı taraf masraflarının karşılanmasını hedefleyen bir sigorta türüdür. Karşı taraf maddi hasaları ve zarar gören üçüncü kişilerin bedensel hasarları ile doğacak hukuki tüm süreçlerin masrafları bu şekilde karşılanmaktadır. 2022 zorunlu trafik sigortası kapsamında birçok unsur karşılanmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

Trafik sigortası kapsamı dışında kalan hasarlar olduğu gibi bu sigortanın yapılmadığı takdirde diğer tüm hasarlar da karşılanamayacaktır. Trafik sigortası yasalar kapsamında yapılması zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası yapılmadan trafiğe çıkan araç sürücüleri için 2022 yılında 169 TL para cezası ödemeleri gerekecektir. Öte yandan trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün olmayacaktır. Zorunlu bir uygulama olması nedeniyle zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan sürücülerin, bu kapsamda belirlen yaptırımlarla karşılaşmaları mümkündür.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇ

Zorunlu Trafik Sigortası Tavan Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Trafik sigortası tavan fiyatları birçok değişkene göre belirlenmektedir. Bu unsurlar arasında ilk sırada araç türü, aracın kayıtlı olduğu ile ve araç sahibinin yer aldığı hasar basamağı dikkate alınmaktadır. Genel ekonomik durum ve piyasa koşulları da güncel fiyatların belirlenmesinde dikkate alınan unsurlar arasında yer almaktadır.

Genel hatlarıyla araç sigortası fiyatlarını belirleyen unsurlar kısaca şunlardır:

  • Araç sahiplerinin hasar geçmişleri,
  • Aracın kayıtlı olduğu il,
  • Araç yaşı,
  • Araç türü, marka ve modeli vb.

Tavan fiyatların belirlenmesinde dikkate alınan unsurlara göre araç sahiplerinin ödemeleri gerekecek ücretler de değişecektir. 2022 zorunlu trafik sigortası ücretleri birçok farklı değişkene göre belirlenir. Yaptırılması zorunlu olan bir uygulama olması nedeniyle trafik sigortası yaptırmayan sürücüler farklı oranlarda ceza ödeyeceklerdir. Trafik sigortasında 7 farklı hasar basamağı bulunmaktadır. Bu hasar basamakları da fiyatlarda belirleyicidir.

Araç türüne ve diğer değişkenlere göre her yıl fiyatlar değişiklik göstermektedir. Buna göre 2022 zorunu trafik sigortası tavan fiyatları kısaca şöyle:

  • Otomobil: 1.415 TL – 6.433 TL
  • Minibüs (10 – 17 Koltuk): 2.487 TL – 11.305 TL
  • Kamyonet: 1.850 TL – 8.411 TL

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇ

Araç türü ve basamaklarına göre zorunlu trafik sigortası oranları değişmektedir. Bu nedenle araç sahiplerinin mevcut araçlarının özelliklerine göre belirlenen miktarlarda ödeme işlemlerini yapmaları gerekecektir.

Kaynak: Sigortahakimi.com

Teklif Al

    Sigorta Teklifi Al