2023 DASK rehberi: kim neden yaptırır, zorunlu mu? DASK 2023 fiyatları - Sigorta Hakimi
  • 5 Aralık 2022

Türkiye’de son yıllarda hizmete giren halk arasında “DASK” kurumlar arasında ise Zorunlu Deprem Sigortası olarak  bilinen bu hizmet; deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infılak, tsunami ve yer kayması gibi tüm risklere karşı sigortalı konut sahiplerine maddi bir güvence sağlamaktadır. Konutunuz ister oturulamaz, hasarlı olsun binanızın zararını en hızlı şekilde tazmin  ederek yaşamınızın normale dönmesine aracılık etmektedir.

Zorunlu deprem sigortaları; kiracı ya da ev sahipleri tarafından yaptırılabilmektedir. Bu iki durum içerisinde de poliçe ve ev sahibi adına düzenlenirken ev sahibi sigortalı sıfatını da taşımaktadır. Burada sigorta ettiren ev sahibi olduğunda da kiracıların sigorta ile ilgili herhangi bir ödeme sorumluluğu da olmamaktadır.

Kiracılar DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yalnızca sigorta ettiren olarak yaptırabilmektedir. Bu süreçte sigorta ettiren sıfatı ile de poliçe primlerinin ödenmesi sorumluluğu kiracılara aittir. Bu durumda poliçe ev sahipleri adına düzenleneceğinden sigorta ettiren kiracılar da olsa prim bedelini ev sahibinden alır ya da kiradan kesebilmektedir. DASK ile ilgili daha detaylı bilgi için Sigorta Hakimi’ni arayabilirsiniz.

DASK Prim Bedeli Ne Kadar?

Zorunlu deprem sigortası her yıl belirlenen primlere göre ödenerek yıllık olarak yaptırılmaktadır. Prim bedeli; her yıl birim metrekare maliyetlerinde yaşanan artış oranlarına göre artmaktadır. Son açıklanan artış oranlarına göre ise 25 Kasım 2022’de yürürlüğe giren zorunlu deprem sigortası asgari prim tutarı 2023 yılında;

2023 dask ücretleri:

80 – 280 lira arası değişiklik göstermektedir. Risk grupları doğrultusunda primler:

280, 240, 180, 140, 110, 90 ya da 480 lira olarak ödenecektir.

DASK Prim Bedeli Nasıl Belirleniyor?

DASK prim bedelleri iki duruma göre değişiklik göstermektedir. Bunlar:

  • betonarme
  • diğer yapılar

Prim bedeli ikamet edilen bölgelerin deprem riski ile belirlenmiş sigorta tarifesi ve yapılarında brüt yüz ölçümü ile belirlenen teminat tutarları hesaplanarak belirlenmektedir. Burada prim bedeli hesaplamalarında yer alan risk bölgeleri de Türkiye deprem bölgeleri haritası esas alınarak belirlenmektedir.

DASK Teminat Bedeli Ne Kadar?

Zorunlu deprem sigortası teminat bedelleri her yıl birim metrekare maliyetlerine göre artmaktadır. Buna göre ise 25 Kasım’da açıklanan yeni oranlar doğrultusunda 2023 yılı teminat bedeli 640 bin lira olarak belirlenmiştir. Teminat bedellerinde yapı tarz ayrımları yapılmamaktadır. Fiyatlar sabittir.

Sigortahakimi.com

Teklif Al

    Sigorta Teklifi Al