Kredi Hayat Sigortası Hangi Hallerde Ödeme Yapmaz? - Sigorta Hakimi
  • 27 Eylül 2023

Banka kredisi hayat sigortası ölüm halinde vefat eden kişinin borçlarının sigorta şirketi tarafından ödenmesini sağlayan bir sistemdir. Ancak hayat sigortasının kapsamı birçok farklı unsura göre farklılık gösterebilir. Ödeme yaptığı ve ödeme yapılmayan durumların belirlenmesi için sigorta şartlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekecektir.

Hayat sigortalarında poliçede yer alan teminatlar kişinin beklenmedik şekilde, öngörülemez, doğal bir biçimde vefat etmesi gibi durumlarda devreye girecektir. Bu kapsamda hayat sigortası kapsamında ödeme yapılmayan haller başında intihar ilk sırada yer alacaktır. Poliçe teminatları kapsamına girmesi çoğu zaman mümkün olmayan intihar, mevcut mevzuatlara göre sigorta şirketlerinin genel şartları için kesin bir yaptırım bulunmamaktadır. Kredi hayat sigortası ödeme yapmadığı haller içinde bunun gibi teminat dışında kalan diğer unsurlar bulunmaktadır.

Kredi Hayat Sigortası Hangi Hallerde Ödeme Yapar?

Kredi hayat sigortasının mirasçılara ödenmesi için bazı şartların taşınması gerekecektir. Hayat sigortası ödeme şartları, poliçe üzerinde belirtilir ve poliçenin kesilmesi halinde hem sigortalı hem de şirket, söz konusu şartları kabul etmiş sayılır. Poliçe kapsamında taraflar arasında imzalanan bir sözleşme yerine geçer ve hangi hallerde, ne kadar ödeme yapılacağı ile ilgili konularda referans olarak kullanılmaktadır.

Hayat sigortası kapsamında yer alan unsurlardan bazıları ise kısaca şunlardır:

  • Kaza ve hastalıklara bağlı olarak yaşanan ölüler,
  • Kaza ve hastalık sonrası iş göremezlik durumunun oluşması,
  • Farklı nedenlere bağlı olarak yaşanan maluliyet,
  • Geçici sağlık sorunları için tedavi masrafları vb.

Hayat sigortası poliçesi kapsamında sayılan birçok unsura göre ortaya çıkan vefat veya malullük – iş göremezlik unsurlarına göre ilgililere ödeme yapılacaktır. Burada belirleyici temel etken ise poliçe kapsamında neler olduğudur.

Kredi Hayat Sigortası Zorunlu Mu?

Kredi sözleşmelerinde hayat sigortası en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Zaman zaman kredi kullanacak kişilerin kafasında soru işaretlerine de neden olan bu unsur farklı detaylara sahiptir. Kredi hayat sigortasının yasal bir zorunluluğu bulunmayan ancak bankaların kişilere kredi kullandırma şartı olarak yaygın olarak sunduğu bir hizmettir. Bankaların bu poliçeyi yapmak istemelerindeki neden ise verilen krediden doğan alacaklarını garanti etmek istemesidir. Bu sayede borcu ödemeye engel birçok farklı duruma karşı banka kendini teminat altına alacaktır.

Hayat sigortası kapsamı içinde yer alan birçok unsur bu kapsamda değerlendirilecektir. Bankalar tarafından kredi hayat sigortası zorunlu tutulabilecek bir unsur değildir. Yapılan son düzenlemeler ile bankalar tarafından kredi verilirken sigorta konusunda tüketicilere iki ayrı paket sunulması gerekmektedir. İki seçenekten biri hayat sigortasının da içinde yer aldığı paket, diğeri ise sigortasız paket olacaktır. Kredi hayat sigortası ödeme yaptığı haller kapsamında da bu paketler içinde özel şartlar belirlenebilir.

Hayat Sigortası Sayesinde Ödenen Kredi Miktarı Geri Alınabilir Mi?

Vefat eden kişinin ödediği kredi borcu geri ödenir mi sorusu birçok tüketicini kafasında soru işaretlerine neden olmaktadır. Kredi hayat sigortasının olması kişinin tüm kredi borcunun ödeneceği anlamına gelebilir. Bu durumdan yararlanmak için poliçe kapsamına bakılması gerekecektir. Kredi borcunun bir bölümünü ödemiş ve sonrasında vefat etmiş kişinin ödediği kredi miktarı mirasçılarına geri verilmektedir.

Kredi Borcu Olan kişi Vefat Ederse Ne Olur?

Vefat eden kişinin hayat sigortası sorgulama işlemlerinin yapılasının ardından sigorta kapsamında kredi borcu olan kişilerin durumları farklılık gösterebilir. Murisin bankaya kalan kredi borcu yapılmış olan hayat sigortası tarafından ödenmesi gerekecektir. Uygulama kapsamında bu sigortalar kredi sağlayan bankalar tarafından yapılmaktadır. Kredi hayat sigortası ödeme yaptığı haller kapsamında farklı şartlar aranabilir.

Sigortahakimi.com

Teklif Al

    Sigorta Teklifi Al