Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Nasıl Alınır? - Sigorta Hakimi
  • 22 Eylül 2022

Hayat sigortası tazminat hesaplamaları sonrasında ilgili koşulları sağlayan kişilere ödeme yapılmaktadır. Hayat poliçelerinde en yaygın olarak alınacak tazminat türleri arasında hayat poliçesi devam ederken vefat eden kişinin tazminatı ve kalıcı iş göremezlik tazminatıdır. Sigortalı kişinin vefat durumunda lehdarın riziko gerçekleştiği için hayat sigortası talep etme hakkı ortaya çıkacaktır.

Hayat sigortası poliçesi bilindiği üzere sigorta şirketi tarafından belirli primler karşılığında düzenlenen bir sigorta türüdür. Her poliçenin sözleşme ile belirlenmiş yasal süreleri bulunur. Bu süre içinde gerçekleşmesi muhtemel birçok riskin teminat kapsamında yer alması gerekecektir. Poliçenin kapayabileceği teminatlar içinde kaza, hastalık, doğal afet gibi unsurlar yer alabilir. Hayat sigortası poliçe ve tazminat almak için sigortada belirtilen söz konusu durumların gerçekleşmiş ve primlerin eksiksiz olarak yatırılmış olması gerekecektir.

Hayat Sigortası Tazminat Alma Şatları Neler?

Hayat sigortası tazminat şartları arasında birçok farklı unsur bulunabilir. Ölüm ve yaralanama tazminatı olarak da anılsa da bu poliçe türünde esas alınan unsur kişinin vefat etmesinden sonra yakınlarına bu ödemelerin yapılmasıdır. Teminat türüne göre herhangi bir farklı engel bulunmadığı takdirde herkesin hayat sigortası yaptırmaları mümkündür. Bazı poliçeler için yaş, sağlık koşulları ve ameliyat olmama gibi şartlar da aranmaktadır.

Hayat sigortası poliçesinden alınacak tazminat türleri arasında en yaygın olarak hayat poliçesi devam ederken ölen kişinin tazminatıdır. Kalıcı veya geçici iş göremezlik tazminatı kalemi olarak da değerlendirilebilir. Hayat sigortasına sahip kişinin vefatı halinde lehdarın riziko gerçekleşeceği için hayat sigortası talep etme hakkı ortaya çıkacaktır.

Hayat Sigortası Tazminatı Ne Kadar?

Hayat sigortası tazminat hesaplama işlemleri birçok farklı detaya göre yapılacaktır. Kaza sonucu hastane gündelik tazminat kapsamımda kaza sonucu vefat eden ve kaza sonucu tam ya da kısmı daimi maluliyet teminat toplamının %0,025’ini aşamamaktadır. Hayat poliçesine bağlı olarak vefat tazminatı ile kalıcı malullük ya da geçici iş görmezlik tazminatları için 10 gün içinde ilgili sigorta şirketine taleplerin iletilmesi gerekecektir. Sigorta kapsamına göre ve bu kapsamda yer verilen şartlara göre yapılacak tazminat ödemesi kişiden kişiye değişecektir. Hayat sigortası poliçe ve tazminat almak için belirlenen şartların karşılanması gerekecektir.

Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik no ile hayat sigortası sorgulama hizmetleri için vatandaşların e – Devlet üzerinden kolayca işlem gerçekleştirmeleri mümkündür. Vatandaşların e – Devlet üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi sayfası üzerinden ‘’Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama ekranı üzerinden kolayca işlem gerçekleştirmeleri mümkündür.

Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama işlemleri için şu aşamaların takip edilmesi gerekecektir:

  • T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır.
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi – Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama ekranına giriş yapılır.

Kısa süre içinde sorgulama işlemlerini yaparak güncel hayat sigortası poliçe ve tazminat konusunda mevcut durumu görüntüleyebilirsiniz.

Hayat Sigortası Tazminat Talepleri İçin Gerekli Belgeler Neler?

Vefat eden kişinin hayat sigortası sorgulama işlemlerinin ardından yakınları tarafından sigorta poliçesi kapsamında yer alan şartlara göre başvuru işlemlerinin yapılması mümkündür. Vefat tazminatı kapsamında talep edilecek belgelerden bazıları şunlardır:

  • Tazminat Talep Formu
  • Kanuni Varis Bilgi Formu
  • Hayat Sigortası Başvuru Formu ve Poliçesi
  • Defin Ruhsatı
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği vb.

Sigorta poliçesi kapsamında yer alan koşullar göre hayat sigortası poliçe ve tazminat almak için farklı belge ve bilgiler talep edilebilir.

Sigortahakimi.com

Teklif Al

    Sigorta Teklifi Al